Believe | Bidden

Afgelopen tijd merk ik hier sommigen van het lastig vinden om te bidden. Wat moet ik nu eigenlijk bidden? En waarom bidden we eigenlijk? Veel vragen die ik in het begin ook had. Maar uiteindelijk als ik eenmaal aan het bidden ben voelt het zo fijn, om in zijn aanwezigheid te zijn.

Wat is bidden?

Misschien weten jullie niet wat bidden is. Maar bidden is een intiem gesprek hebben met je vader. Waarin in jij verteld waar mee je worstelt. Wat jij die dag hebt mee gemaakt, wat jij ziet gebeuren om je heen en waar je, je zorgen over maakt. Je kan het voorstellen als een gesprek dat jij met je beste vriend of vriendin hebt, die je alles kan vertellen, en waarvan je zeker weet dat je die gene kunt vertrouwen.

Jezus bad ook

Matteüs 14;23 Toen hij hen weggestuurd had, ging hij de berg op om er in afzondering te bidden. De nacht viel, en hij was daar helemaal alleen.

Jezus zonderde zich ook af, van alles om hem heen. Hij zorgde dat hij alleen was. Samen met de hemelse vader.

Lucas 22;39-46 Hij vertrok en ging volgens zijn gewoonte naar de Olijfberg. De leerlingen volgden hem. Toen hij daar was aangekomen, zei hij tegen hen: Bid dat jullie niet in beproeving komen.

Een prachtig stuk waarin je ziet dat ondanks de angst die op komt bij Jezus hij door blijft bidden.

God leert ons bidden

Matteüs 6;5 Maar als jullie bidden, doe dan niet als huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen

Bid niet om ontzag te krijgen voor de mensen om je heen. Maar doet het uit verlangen, om te praten met jou vader.

Matteüs 6;6 Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug. Sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet. Zal je ervoor belonen.

Trek je terug, om echt intiem met hem te kunnen zijn. Ga des noods op je knieën en maak je klein voor hem, uit ontzag voor hem

Matteüs 6;7-8 Bij het bidden moeten jullie niet eindeloos voorprevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan worden verhoord zullen worden. Doe hen niet na! Jullie vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog voor jullie het hem vragen.

Het doet er niet toe of een gebed lang of kort is, het hoeft niet eindeloos herhaalt te worden. Hij heeft je immers gehoord. Hij weet wat wij nodig hebben.

Matteüs 6;9-13 Bid daarom als volgt: Onze vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden, laat uw koninkrijk komen en uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel. Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben. Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. En breng ons niet in beproeving, maar red ons uit de greep van het kwaad.

Ons wordt het onze vader geleerd. Wat nog in vele kerken gezamenlijk wordt opgeratelt. Vaak wordt er geluisterd naar de mensen om ons heen, en wordt het gebed niet meer met ons hart opgedragen. We denken niet meer na waar het gebed om draait.

God vraagt ons niet om dit gebed uit ons hoofd te leren, en zonder na te denken op te zeggen. Het is een voorbeeld van hoe je kunt bidden. In dit gebed zit namelijk alles. Aanbidding, vertrouwen op God, vragen om hulp, vragen om vergeving, een roep om bescherming. Voor dit soort dingen kun je ook in je eigen worden bidden. God waardeert dat echt enorm.

Als je bidden misschien toch moeilijk blijft vinden, is dit een gebed wat jou zou kunnen helpen.

  • laat uw wil gedaan worde. Dus niet je eigen wil. We kunnen niet onze wil en die van God tegelijkertijd doen. Er moeten keuzes worden gemaakt. Volg jij je eigen keuzes en je eigen belangen, en niet de weg de waarheid en het leven? Of juist wel?
  • Geef ons het brood dat wij nodig hebben. Het licht van Jezus is het brood. En hem hebben we nodig
  • Vergeef onze schulden. Je weet zelf wat je fout hebt gedaan, en zo niet dan zal hij dit aan je openbaren. Zo mogen wij ook de mensen om ons heen vergeven. Vergeving zorgt namelijk voor een enorme opluchting.
  • Breng ons niet in beproeving. En als er iets gebeurd weet dat hij bij je is. Vraag hem om kracht. Hij zal ons redden van het kwade als we ons op hem richten. En als wij vergeven, zal onze vader ons ook vergeven

Waarvoor hebben jullie wel eens gebeden?

Bid je alleen voor jezelf? Bid jij voor de mensen om je heen? Of wat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s