Believe | De heilige geest

Schermafbeelding 2014-08-20 om 19.23.51

Een tijd geleden is er een blogpost online gekomen over ‘’Wie is Jezus’’. En als het goed is weten jullie nu allemaal wie Jezus is. Een liefdevol persoon die voor onze zonden aan het kruis is gegaan, terwijl hij zonder zonden was. Iemand die wonderen kan verrichten en de zoon van God is. Iemand die als mens naar de aarde is gekomen, net zo als wij een mens zijn, zodat hij kan delen in de pijn en vreugde die we hebben en hij ons begrijpt.

3 eenheid

Zoals de meesten van jullie weten, wordt er in de bijbel wel eens gesproken over de 3-eenheid. De 3-eenheid bestaat uit God, Jezus en de Heilige geest.

God is boven ons, en kijkt vanuit de hemel op ons neer. Jezus is een mooi persoon die God naar de aarde heeft gestuurd om ons te kunnen begrijpen, en tegelijkertijd de zoon van God. En de heilig geest, wie of wat is dat? Dat leg ik zo meteen uit, maar eerst de 3 eenheid, want daar begint het mee.

Deze drie personen zijn een eenheid. Je kun het misschien wel zien als een gezin, of als een hele goede groep vrienden. Die kunnen niet zonder elkaar, en zijn verbonden met elkaar. Ze houden van elkaar, en ze horen bij elkaar, maar kunnen ook niet zonder elkaar. Bijvoorbeeld een lichaam zou niet werken zonder een hart. Net als de organen van je lichaam er voor zorgen dat je leeft, zorgt de 3-eenheid er samen voor dat het christelijk geloof blijft leven. Het zijn 3 aparte dingen, maar toch vormt het een eenheid, en kunnen ze niet zonder elkaar.

Wie is de heilige geest?

[Genisis 1:2] De aarde was nog woest en doods en duisternis lag over de oervloed, aar Gods geest zeefde over het water’

De Heilige geest is al aanwezig vanaf het begin van de bijbel. Hij schiep orde in de caos en er ontstoden nieuwe dingen. De Heilige geest staat ook wel bekend als de adem van God. De heilige geest blies de levensadem in de mensen

[Genisis 2;7] Toen maakte God, de Heer, de Mens. Hij vormde hem uit stof, uit aarde, en blies hem levensadem in de neus. Zo werd de mens een levend wezen.

Het Hebreeuwse woord voor geest is ruach en het betekend niet alleen geest maar ook wind en adem.In de bijbel komen we de heilige geest en zijn werk steeds opnieuw tegen.

In het oude testament was het verbond tussen God en zijn volk een uiterlijke aangelegenheid. De mensen moesten zich aan een heleboel regels houden. Maar God beloofde dat er een tijd zou komen dat het verbond een innerlijke zaak zou worden, een zaak van het hart, en dat zou hen helpen zich aan Gods geboden te houden. Dit kunnen wij door middel van de Heilige Geest, die in ons hart is komen wonen.

Vaak moeten we pas de keuze maken voor God, voordat we de heilige geest ontvangen. Zo zijn er in de bijbel ook een aantal voorbeelden

[Lukas 3;16] Ik doop jullie met het water, maar er komt iemand die meer vermag dan ik; ik ben zelfs niet goed genoeg om de riem van zijn sandalen los te maken. Hij zal jullie dopen met de heilige Geest en met vuur, hij houdt de wan in zijn hand om de dorsvloer te reinigen , het graan zal bijeenbrengen in zijn schuur en het kaf in onblusbaar vuur verbranden.,

Als je je laat dopen, of belijdenis zal doen, of als jij een intieme keuze hebt gemaakt voor God, zal de heilige geest over je worden uitgestort.

De heilige geest zorgt er voor dat wel deel uitmaken van Gods gezin. Hij helpt ons God beter te leren kennen. Hij helpt ons bij het bidden en om de bijbel te begrijpen. Hij geeft ons kracht om Jezus te leven en geeft ons moed om aan anderen over Jezus te vertellen.

De Heilige geest is eigenlijk verantwoordelijk voor de groei van Gods gezin. Als we niet de aanwezigheid van God/HG ervaren, dan is het lastig of gewoon niet haalbaar om te denken dat er überhaupt iemand bestaand zoals God. De Heilige geest geeft ons het gevoel dat hij is er is, geeft vertrouwen en zorgt voor jou liefdevolle hart. Het is mooi om te zien dat de liefde een van de grootste uitingen is van ons geloof. Maar zonder de aanwezigheid van de HG hebben we deze dus niet. En als we niet weten dat God bestaat, kunnen we ook niet over hem vertellen, kunnen we de bijbel niet begrijpen, en zullen we minder snel of misschien wel helemaal niet gaan bidden. En dat maakt het dan lastig, en zal het voor jezelf lastig zijn, en dan ook helemaal om het naar anderen uit te dragen als je het zelf niet begrijpt. De Heilige geest zorgt er voor dat het begrijpelijk is.

Hoe nodigen we hem uit?

Als Christenen vervuld zijn met de Heilige Geest, zijn ze niet alleen sterker in hun geloof. De HG verbindt je ook met God de vader en je hebt beter contact met hem. Het geeft kracht aan je geloof.

Wat gebeurd er bij ervaring van de heilige geest

Om sterk te worden in ons geloof hebben we de HG nodig.

In het deel handelingen staan veel voorbeelden over mensen die worden vervuld in de heilige geest. Mensen hebben verschillende ervaringen en omstandigheden, maar de Heilige Geest komt als ze daarom vragen, en het dus echt willen. Er van overtuigd zijn dat God het kan, en dat hij bestaat, anders vraag je er volgens mij ook niet om.

Het is niet dat je maar 1 keer vervuld kan worden met de heilige geest. Zeker niet. We moeten op zoek naar hem blijven gaan, op zoek blijven gaan naar God, en meer van hem willen weten, en de heilige geest daar in uitnodigen en hem er bij te betrekken.

Vorige week hebben we ook in onze getuigenissen verteld, in mijn groepje, wat er met ons gebeurde toen de heilige geest ervaarden. Wat Ik bij mij zelf weet, is dat ik soms emotioneel kan worden. Dat komt denk ik omdat het vertrouwd is, of dat ik een rot periode achter de rug heb en weet dat er iemand is, en als ik het ook voel dan kan ik soms geraakt zijn. Ook merk ik dat ik warm van binnen wordt. Als ik vervuld ben met Gods geest, heb ik het gevoel als of ik de hele wereld aan kan. Het voelt heel machtig en het als een soort medicijn.

Op zulk soort momenten merk ik de aanwezigheid van Gods geest, de heilige geest. Het voelt vertrouwd. Hoe goede vrienden je misschien ook hebt, die kunnnen daar niet tegen op.

Uitdaging

Stille tijd, nodig de heilige geest uit in je leven als je dat nog niet hebt gedaan. Of vraag gewoon om zijn aanwezigheid, maar wel met de bewuste keus om vol voor God te gaan. Soms heb ik het gevoel dat we hier alleen zijn om te luisteren, en naast connect er niet veel meer mee doen maar dat is juist niet de bedoeling!. We moeten juist elke dag de heilige geest uit nodigen, om mee te gaan in ons leven.

Q: Heb jij de Heilige geest wel eens ervaren? En hoe merkte je dat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s