Help!! Geen concentratie!

Je wilt beginnen met schoolopdrachten, leren voor tentamens of iets anders waar je concentratie voor nodig is. Je dwaalt de hele tijd af, en aan het einde van de dag heb je amper wat geleerd of gedaan. Dit is heel normaal. Dit komt omdat we worden afgeleid door dingen die we eigenlijk leuker vinden dan het werk waar je, je eigenlijk mee bezig moet houden.
Denk na: Als ik mijn concentratie nu goed vast houd, hoef je, je maar even goed in te spannen voor dat geen. Het kost veel moeite dat wel. Maar daarna heb je meer tijd over voor de leuke dingen die je steeds van het werk houden. Is dit een win-win situatie?

Er zijn een aantal stappen die je hier bij kunnen helpen:

Stap 1: Sluit afleidingen af.
Bijvoorbeeld het internet af. Als je boven gaat zitten met leren of een andere bezigheid, laat je telefoon beneden liggen of juist andersom. Als je je computer niet nodig hebt, gebruik hem dan niet. Social Media is een van de grootste afleiders.

Stap 2: Zoek een goede werkplek
Het is belangrijk om de plek waar je moet leren op te ruimen. Zorg voor een strakke en nette werk/leer ruimte. Leg de spullen die je nodig hebt klaar en leg andere spullen uit het zicht of ruim ze op. Ook is een aangename temperatuur erg belangrijk. Zorg dat je goed ventileert, zodat er ook genoeg zuurstof aanwezig is. Laat bijvoorbeeld een raam op een kiertje staan.

Stap 3: Eten en drinken
Zorg er voor dat je altijd een glas of een flesje water in de buurt hebt staan. Ook merk ik zelf dat kauwgom helpt bij concentratie. Gebruik dit niet te veel, want hier kun je ook verslaafd aan raken. Eet gezond. Als je thuis zit te werken of te leren is het erg makkelijk om af en toe jezelf te belonen met wat lekkers. Niet doen! Fruit eten en gezonde maaltijden zijn erg belangrijk, samen met regelmatig eten.

Stap 4: Maak een To Do List
Schrijf op wat je allemaal moet leren en maak een planning in je agenda wanneer je wat gaat leren of maken. Plan hier ook de je vrije tijd in. Zo weet je dat je nog even moet doorzetten en dat je daarna een pauze hebt. Vrije tijd is ook erg belangrijk. Wissel je ontspanningstijd af met je leer/werk tijd. Het is niet goed om aan een stuk door te leren. Het is juist goed om af en toe je hoofd leeg te maken en even lekker te ontspannen. Dit kan je doen door even op het internet te surfen, een blokje om lopen met je hond, muziek te luisteren, of een echte pauze met een groet bak thee wat mij altijd helpt.

Er zijn ook een aantal dingen die je kunnen helpen op langer termijn als je bijvoorbeeld een groot project hebt waar je heel lang hard voor moet werken. Een aantal dingen die je dan zouden kunnen helpen zijn

Sporten
Sport zorgt voor ontspanning. Zorg dat je 1 of 2 keer in de week sport. Hardlopen, Fitness, Dansen of een stuk wandelen. Alles is mogelijk om even je hoofd leeg te maken.

Leren concentreren
Als je van je zelf weet dat je je slecht kunt concentreren en je iets nieuws wil proberen kun je misschien eerst 10 minuten je proberen te consenteren. Daarna neem je maximaal 5 minuten pauze en ga je je 15 minuten concentreren, en bouw dit steeds verder op. Je kunt dan wennen aan de tijd en het kan dus zo zijn dat je, je zo langer kunt concentreren!

Ik hoop dat jullie er wat mee kunnen.
succes!

Liefsx Suzan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s